zwendelwaarschuwing – update MS-Outlook

14 maart 2023

Microsoft zwendelwaarschuwing

Valse e-mail met ‘upgrade’ van Outlook

Microsoft-zwendelwaarschuwing omdat er een valse e-mail in omloop is die u instrueert om uw MS-Outlook e-mailaccount te ‘reactiveren’ na een ‘upgrade’. Een Microsoft zwendelwaarschuwing omdat valse e-mails die beweren afkomstig te zijn van de ‘klantenondersteuning‘ van Microsoft, uw e-mailaccount kunnen kapen en gevoelige persoonlijke gegevens kunnen stelen.

De gebruikelijke tactiek van de nieuwste zwendel phishing e-mails is om een gevoel van paniek te creëren dat u ertoe aanzet actie te ondernemen en deze nep e-mail die beweert van Microsoft te zijn, is niet anders. Door te klikken kan gevoelige persoonlijke informatie worden doorgegeven aan ongenodigde personen. Voorkom dat u slachtoffer wordt.

De e-mail links is aangekomen in de inbox van de ontvanger en de afzender verschijnt alleen als ‘klantenservice‘ hij is ook verzonden ‘naar’ twee overtuigend ogende e-mailadressen in een poging legitiem te lijken. Het begint met het informeren van het potentiële slachtoffer dat dit een ‘laatste herinnering’ is en spreekt de ontvanger meteen aan met ‘Microsoft-gebruiker’ – dit zijn de eerste tekenen dat niet alles is wat het lijkt. De e-mail beweert verder dat uw ‘berichten in de wacht zijn gezet’ vanwege een ‘nieuwe upgrade van onze database‘.  De gemarkeerde tekst moet u herkennen om te voorkomen dat u op de link klikt. Microsoft stuurt nooit dergelijke e-mails naar haar eindgebruikers!

Indien u denkt opgelicht te zijn, neem dan meteen contact op met uw IT provider / helpdesk of wanneer het uw bankgegevens betreft, bel dan direct de bank om uw account te blokkeren. Uw bank zou met u moeten samenwerken om uw kaart te annuleren, openstaande betalingen te blokkeren (indien nodig) en het verloren geld terug te betalen. Om vervolgzwendel te voorkomen, pas direct uw wachtwoord aan en zorg te allen tijde dat u gebruik maakt van zogenaamde ‘tweefactor authenticatie’ oftewel MFA. U kunt hiervoor ook contact opnemen met uw IT-provider.

Zorg dat u altijd SPAM, Phishing en Malware meld bij Microsoft door middel van de report optie in bijvoorbeeld ‘MS-Outlook’ of via het Nationaal Cyber Security Centrumreport@phishing.gov.uk

 

Indien u hulp nodig heeft bij de beveiliging / inrichting van uw Microsoft 365 tenant of vragen heeft over bovenstaande, neem dan contact op met OfficeKundig< Terug naar overzicht