Windows 12 luidt tijdperk AI-PC in

6 december 2023

Windows 12 gaat voor een flink deel draaien om kunstmatige intelligentie. Mede dankzij Microsofts nauwe samenwerking met OpenAI, moet AI nog verder in het systeem worden geïntegreerd. Microsoft laat weten dat er krachtige laptops en desktop-pc’s komen die zijn uitgerust met capaciteiten die op maat zijn gemaakt om AI-toepassingen lokaal uit te voeren, in plaats van in de cloud. Microsoft zou Windows 12 in juni 2024 willen uitbrengen, meldt de Taiwanese krant Commercial Times op basis van pc-fabrikanten. Voor de computerbedrijven wordt de nieuwe Windows-versie erg belangrijk, omdat het de pc-verkoop een impuls kan geven. Met de komst van Windows 12 zullen er ook steeds meer zogeheten AI-pc’s op de markt komen.

Bron: Bright

Additionele info:

Op de investeerder site ‘Seeking Alpha’, wordt het volgende geciteerd:

“We denken eigenlijk dat 2024 een behoorlijk goed jaar gaat worden voor de klant [processorverkoop], vooral vanwege de Windows-vernieuwing. En we denken nog steeds dat de geïnstalleerde [PC]-basis behoorlijk oud is en een vernieuwing nodig heeft, en we denken dat volgend jaar daar misschien het begin van kan zijn, gezien de Windows-katalysator.”

De conclusie is eigenlijk dat Windows 12, compleet nieuw is en niet een versienummer. Als er nieuwe hardware voor nodig is, zal het een belangrijke update zijn van het Windows-besturingssysteem, met zware nadruk op (wat nog meer?) kunstmatige intelligentie en veel verder dan de mogelijkheden van de huidige Copilot voor Windows, de generatieve AI-tool. Wat bijna onomstotelijk vaststaat is dat Windows hogere rekeneisen zal vragen.

 “Voor het eerst in lange tijd zul je software zien die een computerniveau vereist dat we vandaag niet hebben. Een groot deel ervan is gebaseerd op al dit AI-gedoe.”

In eerste instantie zal de AI op een cliënt gevolgtrekkingen uitvoeren, en niet trainen. Het trainingsgedeelte van genAI is het proces intensieve gedeelte. Inferentie is simpelweg matchen en vereist een veel minder krachtige processor.

Een mogelijk gevolg kan zijn dat ondernemingen zich uiterst ongemakkelijk gaan voelen bij het gebruik van een openbare cloud om de gegevens van hun bedrijf te delen of te gebruiken als onderdeel van cloud programma’s zoals ChatGPT. Naarmate modellen efficiënter worden en de rekenkracht beter wordt, kunnen de inferenties beter lokaal uitgevoerd worden, omdat het goedkoper is om deze op lokale hardware uit te voeren dan in de cloud. Datasoevereiniteit en -beveiliging stimuleren dan direct de wens om AI lokaal te verwerken in plaats van in de cloud.

Zowel Intel als AMD hebben gesproken over het toevoegen van AI-verwerking aan CPU’s, waarbij Intel voorlopig vooroploopt met de nodige concurrentie van Qualcomm en Nvidia.

Ik ben benieuwd wat 2024 ons gaat brengen, u ook?< Terug naar overzicht