BSOD als gevolg van Microsoft update

7 augustus 2023

Microsoft heeft onlangs een optionele “verbetering” voor zijn besturingssysteem uitgebracht via de Windows Update-service. Helaas maakte de update het leven van sommige gebruikers veel moeilijker dan verwacht, vooral voor het afspelen en opnemen van video’s.

Naast traditionele beveiligingsupdates die worden uitgebracht via de zogenaamde Patch Tuesday-cyclus, pusht Microsoft ook een aantal niet-beveiligingsgerelateerde “kwaliteitsverbeteringen” naar Windows-gebruikers die bereid zijn om vroege updates in de “Preview”-modus te testen. Soms gaat het goed, soms ontstaan er problemen. Early adopters kunnen dus het risico lopen enkele belangrijke OS-functies of programma’s die voorheen werkten, te verliezen.

De recente “preview”-update KB5027303 liet veel te wensen over, aangezien gebruikers na installatie problemen begonnen te melden tijdens het afspelen of opnemen van video’s. KB5027303 werd in eerste instantie uitgebracht op 27 juni 2023, waarmee de OS-versie naar 22621.1928 werd gebracht en veel verbeteringen werden aangebracht voor meldingsbadges in het menu Start, het delen van bestanden via Outlook, live ondertiteling in verschillende talen, spraaktoegangsopdrachten voor sommige Engelse dialecten ( VK, Australië, enz.), en meer.

Zoals aangegeven op het Windows Release Health Dashboard, zorgde KB5027303 echter ook voor chaos bij sommige Windows-gebruikers. Na het installeren van KB5027303 of latere updates, kunnen sommige programma’s en apps video-inhoud mogelijk niet afspelen, opnemen of vastleggen bij gebruik van de WVC1 (VC-1) codec. Bepaalde camera’s werken mogelijk ook niet als ze zijn ontworpen om standaard de WVC1-codec te gebruiken, waarschuwt Microsoft.

Het probleem had blijkbaar alleen betrekking op Windows-platforms voor consumenten, waaronder Windows 11 (22H2, 21H2) en Windows 10 (22H2), en het werd door Microsoft erkend slechts een maand na de release van de KB5027303-update. Het probleem was inderdaad ook aanwezig in KB5028244, nog een ander “kwaliteits” verbeteringspakket dat op 25 juli 2023 in preview-modus werd uitgebracht.

Nadat de oorzaak van het probleem was vastgesteld, kon Microsoft de bug binnen enkele minuten snel verhelpen dankzij de functie Known Issue Rollback (KIR). KIR werd in 2021 geïmplementeerd als een manier om “een getroffen apparaat snel weer productief te maken” na een gebrekkige release van Windows Update. Voor door ondernemingen beheerde apparaten moeten systeembeheerders echter een speciaal groepsbeleid installeren en configureren dat is ontworpen om een KIR-herstel te implementeren.

Rollback-updates kunnen 24 uur nodig hebben voor geautomatiseerde verspreiding naar consumentenapparaten, zegt Microsoft, en het herstarten van Windows kan ook helpen. De oorspronkelijke updates werden ook tijdelijk stopgezet, waardoor Redmond-ontwikkelaars de kans kregen om de bug te pletten voordat ze weer werden vrijgegeven via Windows Update.

Bron: https://www.techspot.com< Terug naar overzicht