Reduceer M365 licentie kosten

25 februari 2022

Het gebruik van Microsoft 365 licenties optimaliseren: we weten allemaal dat Microsoft 365 de prijzen in maart 2022 tot 25% zal verhogen. Organisaties moeten dus efficiënter zijn in het beheren van O365-licentiegebruik om de kosten te verlagen. Beheerders hoeven zich geen zorgen te maken over de prijsstijging als ze ideeën hebben om hun licentiegebruik effectief te beheren. We zijn er altijd om hen te helpen met enkele belangrijke technieken om het gebruik van de Office 365-licentie te optimaliseren en de kosten te verlagen.

Het gebruik van Microsoft 365 licenties optimaliseren:

Microsoft 365 biedt verschillende abonnementsmodules op basis van de grootte van de organisatie en haar vereisten. Door het juiste abonnement te vinden, kunt u de licentiekosten verlagen. Afgezien hiervan kunt u verschillende methoden gebruiken om het gebruik van Microsoft 365-licenties te optimaliseren en de kosten te verlagen. Bekijk ze hieronder:

Identificeer Office 365-licentiegebruik:

Als u wilt weten hoe licenties worden toegewezen aan Office 365-gebruikers, kunt u een licentiegebruiksrapport genereren. In het rapport worden alle Microsoft 365-gebruikers vermeld, samen met hun toegewezen licenties. Download het volgende script om een licentierapport te genereren – ‘O365UserLicenseReport.ps1‘. Het script genereert 2 uitvoerbestanden. Een met een gedetailleerd rapport over gebruikers met een O365-licentie en een andere met beknopte informatie.

Verkrijg licentie van voormalige werknemers:

De meeste organisaties blokkeren de toegang van voormalige werknemers door hun accounts uit te schakelen. Als u de toegang uitschakelt, wordt de licentie niet voor gebruikers verwijderd. Beheerders moeten dus de voormalige gebruikers identificeren die nog steeds de Office 365-licentie gebruiken. Download het volgende script om voormalige gebruikers met licenties te vinden en de licentie van hen te verwijderen – ‘O365LicenseReportingAndManagement.ps1

Zoek en verwijder licentie van inactieve gebruikers:

Als uw organisatie ‘accounts van voormalige werknemers uitschakelen’ niet volgt, kunt u ze identificeren aan de hand van de laatste actieve tijd of laatste aanmeldingstijd van de gebruikers. U kunt ook de inactieve gebruikers vinden die nog steeds de Microsoft 365-licenties gebruiken. Om inactieve gebruikers en hun licentiegegevens te vinden, kunt u het volgende script downloaden – ‘UserLastActivityTimeReport.ps1

Identificeer gedeelde mailboxen met licenties:

Over het algemeen is voor gedeelde mailboxen geen licentie vereist totdat de opslag groter is dan 50 GB, het bewaren van rechtszaken is uitgeschakeld of in-place archivering is uitgeschakeld. Beheerders kunnen dus de licentie verwijderen uit gedeelde mailboxen die onder de bovenstaande categorie vallen. Om gelicenseerde gedeelde mailboxen en hun benodigde informatie te vinden, downloadt en voert u het volgende script uit – ‘FindLicensedSharedMailboxes.ps1

Licentie terugvorderen van verwijderde gebruikers:

Om het licentiegebruik te optimaliseren, moeten beheerders controleren of een verwijderde gebruiker nog steeds een O365-licentie heeft. Zodat ze ze kunnen toewijzen aan de onboarding-gebruikers zonder extra licenties aan te schaffen. Als u de gelicenseerde gebruikers wilt weergeven die zich momenteel in de prullenbak bevinden, kunt u de volgende PowerShell-code uitvoeren:
Get-MsolUser –ReturnDeletedUsers | waar {$_.isLicensed -eq $true}

Voordat u de bovenstaande code uitvoert, moet u verbinding maken met Office 365 PowerShell met behulp van de Connect-MsolService-cmdlet. Met dit rapport kunt u alle ongebruikte licenties van de verwijderde O365-gebruikers terugvorderen/herstellen.

De regelmatige beoordeling van het licentiegebruik helpt uw organisatie ervoor te zorgen dat u op de goede weg bent. Ik hoop dat deze licentie-optimalisatietechnieken uw Office 365-licentiekosten zullen besparen.

Meer weten? Kunnen wij u helpen? Neem vandaag nog contact met ons op!< Terug naar overzicht