Datumfout Exchange server + fix

2 januari 2022

‘Microsoft Exchange-servers houden mailverkeer tegen door mogelijke datumfout’

Datumfout Exchange server + fix: Verschillende systeembeheerders op Twitter, Reddit en het forum van Microsoft melden problemen met e-mailverkeer in Exchange 2016 en 2019. Zij krijgen een foutmelding en e-mailverkeer wordt geparkeerd. Het probleem lijkt een datumfout in een recente update.

Verschillende admins, onder meer op de subreddit r/sysadmin, zeggen dat hun nieuwjaarsviering onderbroken is door een probleem met Microsoft Exchange 2019 en 2016 na een recente update. Zij melden een probleem met de ‘Microsoft Filtering Management Service’, de anti-malwaredienst van Microsoft voor Exchange. Het mailverkeer lijkt te worden tegengehouden en geparkeerd, en beheerders krijgen de melding ‘The FIP-FS Scan Engine failed to load. Can’t convert “2201010002” to long.’

Verschillende beheerders, onder meer op het forum van Microsoft, suggereren dat een recente update een bug heeft. Zij stellen dat er een probleem is met hoe Exchange de datum verwerkt, waardoor er een foutmelding ontstaat en het anti-malwarefilter alle e-mailverkeer tegenhoudt. Vooralsnog lijkt de enige oplossing het filter volledig uit te zetten.

Redditgebruiker FST-LANE was de eerste die het probleem meldde op Reddit. Volgens deze gebruiker zijn de problemen volgens de logs ontstaan nadat de MS Filtering Engine Update updateversie 2201010001 kreeg, rond 2.00 uur ’s nachts Nederlandse tijd. Voormalig systeembeheerder Joseph Roosen zegt op Twitter dat het probleem ontstaan is vanaf middernacht UTC.

Op het forum van Microsoft voorspelde gebruiker JulianSiebert op 31 december al dat er een probleem zou ontstaan. Het nummer dat Microsoft aan een update geeft, wordt omgezet in een 32-bit long of integer data-type. Dat staat een positieve integerwaarde toe tot 2147483647. Het lijkt erop dat Microsoft de eerste twee getallen van de updateversie gebruikt om het jaar van de update aan te geven. In 2021 leidde dit niet tot problemen, maar nu het 2022 is, wordt de waarde van de updateversie omgezet in een long-type groter dan de maximumwaarde, namelijk 2201010001.

FST-LANE stelt dat de oplossing is dat Microsoft de waarde omzet in ‘unsigned long’, waardoor de maximumwaarde 4294967295 is, en er geen problemen zullen zijn tot 2043. Microsoft heeft nog niet gereageerd op de problemen. Tot die tijd is de beste oplossing voor systeembeheerders om de anti-malwaredienst uit te zetten via ‘Disable-Antimalwarescanning.ps1’.

Bron: https://tweakers.net

Tijdelijke oplossing – fix

De door Microsoft uitgebrachte fix is ​​tijdelijk, het lost het probleem op terwijl Microsoft aan een laatste update werkt.

Microsoft heeft een PowerShell-script (‘Reset-ScanEngineVersion.ps1’) uitgebracht dat kan worden uitgevoerd om de Microsoft Filtering Management- en Microsoft Exchange Transport-services te stoppen. Het verwijdert ook oudere AV-engine-bestanden, download de nieuwe AV-engine en start de services opnieuw.

Voordat het script wordt uitgevoerd, moeten beheerders het uitvoeringsbeleid voor PowerShell-scripts wijzigen door Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy RemoteSigned uit te voeren.

“Implementatie van de oplossing vereist acties van de klant en het zal enige tijd duren om de nodige wijzigingen aan te brengen, de bijgewerkte bestanden te downloaden en de transportwachtrijen te wissen. Acties kunnen worden geautomatiseerd met het scanengine-resetscript of ze kunnen handmatig worden uitgevoerd. Of u de stappen nu automatisch of handmatig uitvoert, ze moeten worden uitgevoerd op elke on-premises Exchange 2016- en Exchange 2019 server in uw organisatie. Als je het geautomatiseerde script gebruikt, kun je het tegelijkertijd op meerdere servers draaien.” meldt het bericht.

Microsoft heeft ook de stapsgewijze procedure verstrekt om de scanengine handmatig bij te werken. Het bedrijf stelt dat de nieuwe AV-scanengine versienummer 2112330001 zal hebben:

“De versie van de bijgewerkte scan-engine begint met 2112330001; is dit juist? Moeten we ons zorgen maken dat het lijkt te verwijzen naar een datum die niet bestaat?
De onlangs bijgewerkte scanengine wordt volledig ondersteund door Microsoft. Hoewel we op langere termijn aan deze reeks moeten werken, is de versie van de scanengine niet teruggedraaid, maar naar voren gebracht in deze nieuwe reeks. De scanengine blijft updates ontvangen in deze nieuwe volgorde.”

Meer weten over deze Datumfout Exchange server + fix? Of hulp nodig? Neem vandaag nog contact op!< Terug naar overzicht